Ποιο laser πρέπει να αγοράσω;
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι καθόλου απλή. Κανείς θα πρέπει παράλληλα να αναρωτηθεί για κάτι παραπάνω, όπως για παράδειγμα:
«Για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί το laser;»,
«Θα περιλαμβάνουν οι θεραπείες μου ένα ευρύ φάσμα αποκατάστασης σε προβλήματα μυοσκελετικά, νευρολογικά, ή μόνο επιφανειακά έλκη;»
«Περιλαμβάνει η μονάδα ένα μικροεπεξεργαστή που να βοηθά στον υπολογισμό των δοσολογιών;»,
«Απαιτείται και γίνεται η κεφαλή laser να αποστειρώνεται;»,
«Μπορεί παράλληλα να τοποθετηθεί σε μια τσάντα ώστε να είναι φορητό σε μια κατ’οίκον θεραπεία;»
«Μπορεί να χρησιμοποιείται και για κτηνιατρικές θεραπείες;», αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που ίσως είναι αναγκαίες να απαντηθούν.
Τα μικρά laser, κυρίως του τύπου GaAIAs με μήκος κύματος 780, 820 ή 830 nm με ισχύ εξόδου που δεν ξεπερνά τα 100 mW που μοιάζουν με στυλό αποτελούν για πολλούς μια δημοφιλή επιλογή. Είναι απλά στο χειρισμό με ένα on/off διακόπτη, δεν διαθέτουν καλώδιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, και επομένως μπορούν να μεταφερθούν εύκολα στην τσέπη μας όταν εμείς κινούμαστε από τη μια αίθουσα θεραπείας σε μια άλλη.
Λειτουργούν με απλές ή επαναφορτιζόμενες μπαταρίες με διαφορά μόνο κοστολογίου. Η κατανάλωση της μπαταρίας όμως είναι τεράστια και η χρήση τους ασύμφορη σε σοβαρά περιστατικά που απαιτούν μεγάλους χρόνους θεραπείας. Το αρνητικό είναι ότι αυτά τα «laser τσέπης» δεν έχουν ποτέ την δυνατότητα να διατηρήσουν μια σταθερή απόδοση ισχύος.
Ένα «καλό θεραπευτικό laser» χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από την σταθερή απόδοση ισχύος η οποία αποτελεί βασικό ρυθμιστικό παράγοντα μιας αγωγής με laser προκειμένου το ασθενές σημείο του οργανισμού να διεγερθεί βιολογικά για να υπάρχει αποτελεσματικότητα στη θεραπεία. Από την άλλη, είναι πολύ μικρά και σε κάποιες περιπτώσεις «φθηνότερα» εν αντιθέσει με ισχυρές μονάδες laser. Αυτά τα μικρά επαναφορτιζόμενα laser είναι πιθανότατα τα πιο εύχρηστα εργαλεία για έναν οδοντίατρο.
Υπάρχουν βέβαια και laser του τύπου GaAIAs με μήκος κύματος 808 nm που σήμερα δεν διαθέτουν μόνο μεγάλη ισχύ αλλά η χρήση τους σε προβλήματα κυρίως νευρολογικού χαρακτήρα π.χ. σε μια ριζίτιδα δισκοκήλης αποτελούν το καλύτερο θεραπευτικό laser στα μουδιασμένα άκρα μέλη του ασθενούς.
Παρόλο που τα laser τύπου GaAIAs έχουν πολλά να προσφέρουν ένας άλλος τύπος θεραπευτικού laser, τα laser GaAs με μήκος κύματος 904 nm, μπορούν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα προκειμένου να θεραπεύσετε μυϊκά και σκελετικά προβλήματα, και μεγάλες αρθρώσεις (είτε σε ανθρώπους είτε σε ζώα).
Ένα laser τύπου GaAs με μονή ή πολλαπλή κεφαλή αποτελεί μια κατάλληλη επιλογή. Διεισδύει βαθύτερα και έχει διαφορετικά βιολογικά αποτελέσματα αποτελώντας την καλύτερη λύση σε συμπτώματα που εμφανίζουν πόνο. Η πολλαπλή κεφαλή (περισσότεροι έξοδοι) μειώνει τους χρόνους θεραπείας κατά πολύ.
Αν θέλετε να θεραπεύετε έλκη, δερματικά προβλήματα, επιφανειακά θλαστικά τραύματα, κτλ., ένα laser με εκπομπή στο οπτικό φάσμα όπως το laser GaAIInP με μήκος κύματος περί τα 650 nm θα ήταν μια καλή επιλογή.
Στο εμπόριο πωλούνται συσκευές ή συστήματα laser στα οποία μπορείτε να προσαρμόσετε επί πλέον κεφαλές του ιδίου κατασκευαστή οποιαδήποτε στιγμή διευκολύνεστε οικονομικά να την αγοράσετε.
Μην ανησυχείτε ιδιαίτερα ως προς τις δοσολογίες αν δεν είστε και τόσο καλός στα μαθηματικά. Η χορήγηση της «σωστής» δοσολογίας δεν είναι πάντα ζήτημα μαθηματικών. Κάποια συστήματα laser έχοντας στο εσωτερικό τους ενσωματωμένο επεξεργαστή μπορούν να υπολογίσουν τη δοσολογία, ή να χορηγήσουν μόνο τη δοσολογία που τους καθορίζετε.
Πολλοί κατασκευαστές laser για καθαρά πρακτικούς λόγους έχουν ενσωματώσει ένα τέτοιο σύστημα με μικροεπεξεργαστή που να βοηθά στον υπολογισμό των δοσολογιών εκπέμποντας ένα χαρακτηριστικό ηχητικό σήμα «αναφέροντας» την ποσότητα κάθε joule που δέχεται ο ασθενής.
Επίσης, πολλές συσκευές που πωλούνται στο εμπόριο σήμερα είναι μοντέρνες σε compact διαστάσεις με αποτέλεσμα ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να την πάρει μαζί του σε τσάντα, σε μια κατ’οίκον επίσκεψή του.
Δυνατότερο laser σημαίνει καλύτερο laser;
Η απόδοση ισχύος των θεραπευτικών laser αυξήθηκε σημαντικά τη δεκαετία του 1990.
0 McKibbin αναφέρει ότι το 1990 στον Καναδά υπήρχαν περίπου 1.800 θεραπευτικές μονάδες laser.
Το 22% από αυτές ήταν laser τύπου HeNe 632.8 nm με απόδοση μικρότερη από 1 mW,
το 35% ήταν laser του ίδιου τύπου HeNe 632.8 nm με απόδοση 1 - 2 mW,
το 13% μονάδες GaAIAs των 830 nm με απόδοση μέχρι 5 mW,
το 3% μονάδες GaAIAs των 830 nm με απόδοση μέχρι και 30 mW,
το 26% ήταν μονάδες τύπου GaAs 904 nm με απόδοση μικρότερη των 5 mW και
το 1% μονάδες GaAIAs της εμβέλειας των 760 - 780 nm με απόδοση μέχρι και 30 mW.
Σήμερα διανύοντας το έτος 2010, η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική.
Οι μονάδες τύπου HeNe αντικαθίστανται από ισχυρότερα laser τύπου GaAIInP που αποδίδουν μέχρι και 100 mW, μονάδες GaAIAs της τάξης των 100 - 1000 mW είναι τώρα διαθέσιμες στην αγορά, ενώ είναι επίσης διαθέσιμες μονάδες τύπου GaAs που αποδίδουν πλέον των 100 mW.
Αν και παλαιότερα ήταν δυνατό να επιτύχει κανείς κάποια αποτελέσματα με ένα laser των 1 - 2 mW, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα με ένα μηχάνημα 100 φορές ισχυρότερο να μπορεί να πετύχει κανείς πιο εύκολα αποτελέσματα βιολογικής διέγερσης των ιστών, τηρώντας κατά γράμμα ένα πρόγραμμα θεραπευτικών συνεδριών της ίδιας διάρκειας.
Ένα πιο ισχυρό μηχάνημα laser συνέβαλε παράλληλα στην αύξηση της πυκνότητας ισχύος, που διοχετεύεται στον πάσχοντα οργανισμό, η οποία είναι εκ των σημαντικότερων παραμέτρων.
Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι εδώ και μερικά χρόνια πωλούνται στην αγορά κάποια «θεραπευτικά laser» σάρωσης GaAIAs 780, 1064 ή 10600 nm με πραγματική ισχύ εξόδου πολλών χιλιάδων mW χωρίς να έχει πλήρως απεστιαστεί η δέσμη τους. Δυστυχώς αυτά τα μηχανήματα laser, λόγω της μεγάλης και μη πλήρους απεστιασμένης δέσμης των, έχουν προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα σε ασθενείς χωρίς βέβαια κάποιο επί πλέον θεραπευτικό όφελος για αυτούς.
Εδώ να τονίσουμε ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το «παραφούσκωμα» της δέσμης και των δυνατοτήτων πραγματικής απόδοσης τέτοιου είδους «θεραπευτικών laser».
Μια τέτοια επιφύλαξη ήταν, και εξακολουθεί να είναι, ο προφανής κίνδυνος βλάβης του ματιού. Τα προηγούμενα χρόνια η ανάγκη ύπαρξης προστατευτικών γυαλιών για τα πολύ χαμηλής ισχύος θεραπευτικά laser ίσως να είχε τονιστεί υπερβολικά προφανώς και για εμπορική κατανάλωση θέλοντας οι έμποροι να παίξουν τα δικά τους εμπορικά τρικ προσποιούμενοι ότι διαθέτουν στον πελάτη τους ένα πάρα πολύ ισχυρό laser.
Όμως τώρα με τα laser μεγάλης ισχύος - πολλών χιλιάδων mW και της μη πλήρους απεστιασμένης δέσμης των αυτός ο προφανής κίνδυνος βλάβης του ματιού γίνεται ολοένα και πιο υπαρκτός.
Μια άλλη επιφύλαξη ήταν η έλλειψη έρευνας στον τομέα των θεραπευτικών laser «μεγάλης ισχύος και μη πλήρους απεστιασμένης δέσμης των». Μέχρι τώρα έχουν δημοσιευθεί μόνο ανεπαρκή στοιχεία σχετικά με αυτά τα ισχυρά μηχανήματα.
«Προς το παρόν», θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, «πρέπει να βασιζόμαστε κυρίως στην κλινική πείρα που οι ίδιοι έχουμε αποκτήσει. Αυτή η πείρα είναι τόσο ενθαρρυντική που δεν μπορούμε να την παραβλέψουμε, ακόμη και ελλείψει επιστημονικής υποστήριξης».
Αυτό θα μπορούσε εν μέρει να είναι αλήθεια.
Ενδεχομένως λοιπόν η δική μας πείρα πάνω στην ειδικότητά μας καθώς και η εμπειρία στα θεραπευτικά laser «μεγάλης ισχύος» μας δίνει την ευκαιρία να αυξήσουμε την πιθανότητα βελτίωσης της υγείας του ασθενούς μας όσο το δυνατόν συντομότερα διευρύνοντας περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής των.
Όμως ας μην ξεχνούμε ότι:
Δεν πειραματιζόμαστε με το laser και τους ασθενείς μας.
Τα πειράματα ανήκουν στους ερευνητές επιστήμονες και στα κέντρα έρευνας.
Οι δοσολογίες που προαναφέρθηκαν σχετικά με τη θεραπεία laser εξακολουθούν κατά κάποιο τρόπο να ισχύουν. Εν’ τούτοις, πολλά απ' όσα γνωρίζουμε σχετικά με τη δοσολογία βασίζονται σε μελέτες επούλωσης πληγών. Αυτός είναι ο τομέας στον οποίο έχουν παρατηρηθεί δόσεις διεγερτικές όσο και ανασταλτικές. Αλλά μια πληγή είναι επιφανειακή, και ο επιφανειακός ιστός θα απορροφήσει σχεδόν το 100% της ενέργειας του laser.
Όμως το να κάνετε θεραπεία σε πόνο και φλεγμονές σε μεγαλύτερες αρθρώσεις, όπως για παράδειγμα στο γόνατο ή σε μια δισκοκήλη με πάθηση στη ρίζα του περιφερικού νεύρου διοχετεύοντας την δέσμη laser δια μέσω των οστών της σπονδυλικής στήλης είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση.
Τα πυκνά οστά της σπονδυλικής στήλης απορροφούν περίπου το 90% της ενέργειας του φωτός. Η επιδερμίδα και το αίμα απορροφούν το 5%. Έτσι, η χορήγηση 20 J κατά την επαφή της κεφαλής laser με το δέρμα σημαίνει ότι στη βάση της ρίζας του νεύρου φτάνουν μόνο 1 J. Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι θα χρειαστούν αρκετά joule προκειμένου ο πραγματικός στόχος να δεχθεί την ενέργεια που χρειάζεται.
Η χρήση της ίδιας ποσότητας ενέργειας αλλά με διαφορετικές ενεργειακές πυκνότητες δεν θα προκαλέσει απαραίτητα την ίδια βιολογική αντίδραση.
Ο Kim χρησιμοποίησε 1.2 J σε επεμβάσεις πλαστικής και αισθητικής χειρουργικής.
Η εκπομπή της δέσμης έγινε με laser GaAIAs 830 nm χρησιμοποιώντας δυο διαφορετικά σε ισχύ laser.
- Laser ισχύος 60 mW (60 mW x 200 sec / cm2).
- Laser ισχύος 1000 mW, (1000 mW x 1.2 sec / cm2).
Ποιο νομίζετε ότι έπρεπε να είναι πιο αποτελεσματικό; Σίγουρα το πιο ισχυρό μπορεί να απαντούσατε.
Για του λόγου του αληθές, και τα δύο ήταν αποτελεσματικά, αλλά, εκείνο με την ισχύ των 60 mW ήταν πιο αποτελεσματικό κατά το αρχικό στάδιο της επούλωσης της πληγής, ενώ το laser των 1000 mW ήταν πιο αποτελεσματικό στα μετέπειτα στάδια.
Kim Jin Wang, Lee Joung Ok. Double blind cross-over clinical study of 830 nm diode laser and 5 years clinical experience of biostimulation in plastic surgery & aesthetic surgery in Asians. Lasers Surg Med. 1988; Suppl. 10:59.
Ο Hoteya είχε προηγουμένως διεξάγει μια διπλή τυφλή έρευνα στον τομέα της ορθοπαιδικής.
Ένα laser τύπου GaAIAs ισχύος 150 mW χρησιμοποιήθηκε σε ασθενείς που υπέφεραν από χρόνιους πόνους. Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας ήταν 70,6%.
Σε μια μελέτη που διεξήχθη αργότερα, χρησιμοποιήθηκε ένα laser του ίδιου τύπου (GaAIAs) αλλά με ισχύ 1000 mW.
Η διάμετρος της δέσμης απεστιάστηκε ώστε η χορηγούμενη πυκνότητα ισχύος να είναι 670 mW/ cm2, και με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκαν οι όποιες πιθανές φωτοθερμικές επιδράσεις και η όποια αίσθηση θερμότητας που συχνά υπάρχει εξ αιτίας της μεγάλης ισχύος.
Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας ήταν 75,5%. Έτσι, μολονότι τα ποσοστά επιτυχίας δε βελτιώθηκαν σημαντικά, ο χρόνος θεραπείας συντόμευσε τουλάχιστον κατά 75%.
Hoteya K et al. Effects of a 1W GaAlAs diode laser in the field of orthopedics. In: Meeting Report: The first Congress of the International Association for Laser and Sports Medicine. Tokyo, 1997. laser Therapy 1997; 9(4):185.
Πολλοί υποθέτουν ότι τα θεραπευτικά laser «υψηλής ισχύος» μπορούν να διοχετεύσουν αρκετή ενέργεια σε πολύ βαθύτερα στρώματα του ιστού, «χάρη στην υψηλή πυκνότητα ισχύος της ακτίνας» πράγμα που είναι λάθος αφού η διεισδυτικότητα εξαρτάται από το μήκος κύματος σε συνάρτηση με την πυκνότητα ισχύος του laser και τον χρόνο εκπομπής ανά cm2 και όχι την ισχύ του.
Προηγούμενες θεραπευτικές προσπάθειες μπορεί να ήταν λιγότερο επιτυχείς εξαιτίας της ανεπαρκούς πυκνότητας ισχύος που έφτανε στο βαθύτερο ιστό.
Από την άλλη πλευρά ο αυξημένος χρόνος θεραπείας δεν μπορεί να αντισταθμίσει εντελώς τα ανεπαρκή αποτελέσματα μιας χαμηλότερης πυκνότητας ισχύος.
Για παράδειγμα:
5 λεπτά με ισχύ 30 mW = 9 J.
20 δευτερόλεπτα με 450 mW = 9 J.
Διοχετεύεται η ίδια ποσότητα ενέργειας, αλλά, η ανώτερη πυκνότητα ισχύος από τη δίοδο των 450 mW θα διοχετεύσει ενέργεια πάνω από τα επίπεδα ανταπόκρισης σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο βάθος, ενώ παράλληλα η δίοδος των 30 mW θα είναι λιγότερο αποτελεσματική.
Είναι σημαντικό να προσέξει κανείς να μην υπέρ διεγείρει (κορεσμός) τους επιφανειακούς ιστούς με αυτά τα ισχυρά laser.
Όταν θεραπεύετε πληγές (κυρίως εγκαύματα), η κεφαλή πρέπει να εκπέμπει από απόσταση περί το 1 cm ώστε να ελαττωθεί η πυκνότητα ισχύος.
Πρέπει να τονίσουμε ότι οι υγιείς ιστοί δεν αντιδρούν αρνητικά. Έτσι, οι υγιείς ιστοί που καλύπτουν ένα βαθύτερο στόχο δεν θα υποστούν κάποια βλάβη.
Ένα laser τύπου GaAIAs των 830 nm για θεραπεία πληγών χρησιμοποιήθηκε από τον Ihara.
Το laser των 1000 mW απεστιάστηκε, ώστε να δώσει μια πυκνότητα ισχύος της τάξης των 669 mW/cm2.
Στην ακτινοβολία αυτή υποβλήθηκαν πέντε ασθενείς με επίμονα δερματικά έλκη, τα οποία είχε αποδειχθεί ότι ήταν ανθεκτικά σε συντηρητική θεραπευτική αγωγή που είχε εφαρμοστεί προηγουμένως.
Η κεφαλή ακτινοβολούσε από απόσταση 5 cm πάνω από την επιφάνεια του έλκους, διοχετεύοντας 2,1 - 6,3 J / cm2 δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Τα έλκη ανταποκρίθηκαν θετικά στη θεραπεία laser.
Ihara N, Kubota J, Ban I. Defocused diode laser therapy for wound management. Proc. 3rd Cong. World Ass. for Laser Therapy. Athens, Greece, May 2000, p. 78.
Το σημαντικό στοιχείο δεν είναι μόνο η ονομαστική απόδοση της διόδου π.χ. 500 mW.
Η πυκνότητα ισχύος είναι επίσης πολύ σημαντική.
Αν η διάμετρος (spot size) της δέσμης μιας διόδου laser με απόδοση εξόδου 30 mW είναι πολύ μικρή, η ακτίνα μπορεί ακόμα και να προκαλέσει έγκαυμα.
Αντιθέτως αν η διάμετρος της δέσμης μιας διόδου των 1000 mW απεστιαστεί σε μεγάλο βαθμό, μπορούμε να κάνουμε θεραπεία ακόμη και σε ευαίσθητες περιοχές όπως τα χείλη, χωρίς να προκληθεί καμία αίσθηση όχι εγκαύματος αλλά ούτε καν θερμότητας.
Τα παραδείγματα που παρατέθηκαν καταδεικνύουν το γεγονός ότι οι υψηλές πυκνότητες ισχύος μπορεί να είναι χρήσιμες για τον πόνο αλλά όχι απαραίτητα και για την βιολογική διέγερση επιφανειακών κυττάρων.
Συμπερασματικά, πολλά εξαρτώνται από την δοσολογία καθώς και από την πυκνότητα ισχύος που φτάνει στον ιστό, και όχι από το πόσες χιλιάδες mW (milliWatt) ή W (Watt) εκπέμπει το laser που αγοράσαμε ή που σκεφτόμαστε να αγοράσουμε.
Και μια που αναφερθήκαμε στην αγορά ας μιλήσουμε και για το κόστος του στο επόμενο κεφάλαιο.
Πόσο πρέπει να κοστίζει ένα laser;
Μια ερώτηση που διατυπώνεται συχνά είναι: «Γιατί ένα σύστημα laser να είναι τόσο ακριβό; Μήπως θα πρέπει να περιμένω μέχρι τα laser να γίνουν πιο εξελιγμένα και ακόμα φθηνότερα;»
Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι φθηνότερα σε πέντε χρόνια. Αλλά θα είναι ακόμα πιο οικονομικά σε δέκα χρόνια, και μέχρι να συνταξιοδοτηθείτε, θα είναι ακόμα πιο φτηνά, και καλύτερα.
Τα laser είναι αρκετά ακριβά εργαλεία συγκριτικά με την πολυπλοκότητα τους, πρωτίστως επειδή παράγονται σε μικρούς αριθμούς.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας δεν είναι το πόσο κοστίζει το laser, αλλά το πόσο καλό είναι.
Ένα εργαλείο που κοστίζει € 5.000 χωρίς αξιοσημείωτα θεραπευτικά οφέλη - και δυστυχώς πωλούνται και στην Ελληνική αγορά τέτοιες συσκευές laser, είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ακριβό από ένα laser των € 10.000 που καταπραΰνει αποτελεσματικά τα συμπτώματα ή θεραπεύει τις ασθένειες που κουράρετε.
Μην ξεχνάτε ότι πολλοί κατασκευαστές ή εισαγωγείς laser έχουν χρεοκοπήσει ή εξαφανιστεί από την αγορά, με αποτέλεσμα οι πελάτες τους να βρίσκονται σε δύσκολη θέση όταν τα μηχανήματά τους παρουσίασαν βλάβη. Τότε τι κάνετε;
Προφανώς δεν είναι μια εύκολη επιλογή, γι' αυτό διαβάστε προσεκτικά το άρθρο που βρίσκετε παρακάτω με τίτλο: «Τι πρέπει να ξέρετε προκειμένου να κάνετε σωστή επιλογή αγοράς ενός θεραπευτικού laser;», προτού να πάρετε μια απόφαση αγοράς - και ειδικότερα προτού να μιλήσετε με κάποιον πωλητή!
Να θυμάστε επίσης ότι δεν είναι ποτέ εύκολο να πουλήσετε ένα μεταχειρισμένο laser, ειδικά αν αυτό παρουσιάζει μια βλάβη ειδικά όταν ο αγοραστής έχει πάρει γνώση πώς να διακρίνει το καλό laser και είναι όπως λέμε «ψαγμένος».
«Αλήθεια πόσο ανταγωνιστικός μπορεί να είμαι αν αγοράσω ένα σωστό laser σε σχέση με τον συνάδελφό μου στο διπλανό τετράγωνο;», «Πόσα χρήματα προτίθεμαι να πληρώσω για να αγοράσω ένα laser;», «Αν είναι αρκετά για τα δικά μου οικονομικά θα αξίζει στ’ αλήθεια τα λεφτά του;». Διαβάστε το επόμενο άρθρο και δείτε τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά.
Αξίζει στ' αλήθεια τα λεφτά του ένα θεραπευτικό laser;
Υπάρχουν άλλα οφέλη πέρα και πάνω από αυτά που σχετίζονται με τη θεραπεία;
Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να θεραπεύσετε επιτυχώς μια πληθώρα παθήσεων που είναι πέρα από τις δυνατότητες των συναδέλφων σας, και μάλιστα να το κάνετε αυτό χωρίς να προκαλείτε πόνο;
Πολλοί θεραπευτές πρέπει να ανταγωνιστούν για να κερδίσουν ασθενείς και πολύ θα ήθελαν να διευρύνουν το πελατολόγιο τους. Αν οι ασθενείς μπορούν να συστήσουν σε φίλους και γνωστούς τους έναν θεραπευτή που μπορεί να θεραπεύσει περιπτώσεις τις οποίες άλλοι θεραπευτές κανονικά δεν μπορούν, τότε το άτομο αυτό έχει πολύ καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει του ανταγωνισμού.
Εν’ τούτοις, το γεγονός ότι κάποιος χρησιμοποιεί laser δεν δημιουργεί από μόνο του τέτοια πλεονεκτήματα στην αγορά. Η ιατρική ικανότητα πάντα προηγείται.
Αλλά όποιος κι αν είναι ο βαθμός της ιατρικής σας επάρκειας, μια λεπτομερής κατάρτιση και γνώση των βασικών στοιχείων της θεραπείας laser είναι απαραίτητη για να σημειώσετε επιτυχή θεραπευτικά αποτελέσματα με ένα laser.
Αν διαθέτετε και τα δύο, θα μπορέσετε να αγοράσετε το σωστό laser, και θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ επικερδές.
Χρειάζεται να αναβαθμίσετε το laser σας;
Αν είστε ήδη κάτοχος ενός laser, μπορεί να διαπιστώσετε αν πρόκειται για ένα καλό laser.
Για να μάθετε αν είναι καλό, θα πρέπει να ανακαλύψετε ποια είναι η απόδοση ισχύος εξόδου της/των κεφαλών. Δεν μιλάμε βέβαια για εκείνη την ισχύ που αναφέρεται στο εγχειρίδιο και πιθανώς σίγουρα όχι αυτή που μπορεί να μετρήθηκε όταν το αγοράσατε.
Δεν είναι ασύνηθες το φαινόμενο η απόδοση ισχύος εξόδου μιας κεφαλής να μειώνεται με τον καιρό και να προσεγγίζει ακόμη και μηδενικά επίπεδα. Θα πρέπει να μπορείτε να μετράτε την απόδοση σε τακτική βάση με ένα όργανο μέτρησης ισχύος που να έχει κατασκευαστεί γι' αυτό καθ’ αυτό το μήκος κύματος που χρησιμοποιείτε.
Αν η απόδοση είναι χαμηλή, το να αναβαθμίσετε το laser σας ή ακόμα και το να αγοράσετε ένα καινούριο θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα. Πόσο χρόνο και χρήματα θα εξοικονομούσατε σε ένα χρόνο αν μπορούσατε να εξασφαλίσετε σε δύο λεπτά την ίδια δοσολογία, που τώρα σας παίρνει είκοσι λεπτά να πετύχετε; Αν αποφασίσετε να αγοράσετε καινούριο laser διαβάστε το επόμενο άρθρο για να πάρετε κάποιες πρακτικές συμβουλές.
Τι πρέπει να ξέρετε προκειμένου να κάνετε σωστή επιλογή αγοράς ενός θεραπευτικού laser;
Αυτό το κεφάλαιο βρίσκετε στα «Άρθρα» της ιστοσελίδας της www.laser.gr με τίτλο: «Τι πρέπει να ξέρετε προκειμένου να κάνετε σωστή επιλογή αγοράς ενός θεραπευτικού laser;».
Δείτε το.